22 Ekim 2009 Perşembe

Çekiç - Çivi - İhtiyaçlar



"If you only have a hammer, you tend to see every problem as a nail."
Quote of the Day by Abraham Maslow

Gmail'de gelen kutusunun üzerindeki kısımda kimi zaman abuk sabuk reklamlar yer alsa da kimi zaman da böyle güzel alıntılar çıkabiliyor. Kendimi günün koşturmacasına kaptırmışken, durup düşünmeme neden oldu yine. Aslında üzerine yazılacaklar o kadar çok ki bu cümlenin..

Gerçekten de 
elimizde sadece bir çekiç varsa, her sorunu bir çivi gibi görmeye meyilli oluyoruz 
sanırım.

Abraham Maslow bir psikolog. İnsan gereksinimlerini beş ana sınıfa ayırmış ve bunların hiyerarşik bir sırada olduklarını öne sürmüş: 1- Fizyolojik Gereksinimler 2- Güvenlik Gereksinimi 3- Ait Olma Gereksinimi 4- Sevgi gereksinimi 5- Saygınlık Gereksinimi 6- Kendini gerçekleştirme gereksinimi.  Bu teoriye göre kişi üst kategoriden başlayarak aşağı doğru ilerleyen gereksinimlerinden hangisinde yoksunluk duyarsa bir alt kategorideki bir eksikliği algılamadan önce mevcut (üst) kategorideki eksikliğin sıkıntısını çekmeye devam eder. Karnı aç olan kimsenin, karnını doyurma kaygısı ile güvenliğini tehlikeye atmaktan çekinmemesi, buna bir örnek olabilir.

Bekle bizi Tüyap!


Sen kalk Bonn'dan Frankfurt'a gitmek için sabahın 5'inde yola çık, trenler trenler değiştir, dönüşünde de hasta ol. Ne için? Ece'yi görmek için. Yanlış mı? Yoo, gayet doğru, gayet güzel, gayet hoş. Peki Ece'nin yanısıra, Oya BAYDAR, Adam FAWER, Vural SAVAŞ, Ahmet TELLİ, Ayşe KULİN, Ersin KARABULUT, Fazıl SAY, Hikmet ÇETİNKAYA, Selim İLERİ'nin de bulunacağı İstanbul Tüyap Kitap Fuarı'na gitme. Bu olacak iş mi? Bence değil. Ha bi de benim pek ilgimi çekmese de tabii ki Can DÜNDAR, Elif ŞAFAK ve hatta Ebru ŞALLI bile var Fuar'da! Hulki CEVİZOĞLU, İclal AYDIN, İpek ONGUN da orda olacak, meraklılara duyurulur. Daha kimler mi var? İmza günleri listesi için buraya tıklayabilirsiniz.

28. İstanbul Kitap Fuarı, 31 Ekim'de başlıyor 8 Kasım'da sona eriyor. Benim ilgimi çeken gün ise Ece ile Oya BAYDAR'ın imza günü olan 1 Kasım Pazar. Hem şehir içi servis de koymuş adamlar, daha naapsınlar?! Üstelik program da şöyle;

Saat: 12.00-13.00

Söyleşi:"Che Guevara'nın Mirasının ve Latin Amerika Gerilla Hareketlerinin Kıtanın Güncel Politikaları Üzerine Etkisi"
Konuşmacı: Richard Gott
Düzenleyen: İlkeriş Yayınları


Saat: 13.10-14.10
Panel: “Küba Devriminin Küba Kültürü Üzerindeki Etkileri: Afrika ve İspanyol Kültürlerinin Entegrasyonuyla Yeni Küba Kimliği
Konuşmacı: Nancy Morejón
Düzenleyen: Küba Büyükelçiliği Ve "José Marti" Küba Dostluk Derneği

Saat: 14.15-15.15
Söyleşi: "Bir Yabancı Gözüyle Atatürk"
Konuşmacı: Fabio L. Grassi
Düzenleyen: Turkuvaz Kitap


Saat: 15.20-16.20
Panel: "Modern Romanya Edebiyatı ve Çeviri"
Konuşmacılar: Gabrile Chifu, Dan Cristea
Düzenleyen: Romanya Kültür ve Din İşleri Bakanlığı



Saat: 16.30-18.00
Söyleşi: "Kelimelerle Dünyayı Değiştirmek"
Konuşmacılar: Bernardo Atxaga, Carme Rieara, Cristina Fernandez Cubas
Düzenleyen: İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali-TÜYAP

Plan mı? Plan bir şekilde ağzından girip burnundan çıkıp Zerrin'cimi ikna edip 3 kafadar yola koyulmak, 1 günlüğüne de olsa fuara katılıp, Ece ve Oya B. ile birer fincan kahve içmek (evet bu sefer dilim tutulmayacak ve Ece ile konuşabileceğim), akşam otobüsü ile geri dönmek... Neden olmasın ki? Bence olmaması için hiçbir sebep yok. Evet evet yapabiliriz!

Pastayım pastasın pasta

Aklımda fikrimde pastalar var bu sıralarda.Hele ki şeker hamuru ile yapılanlar! Google'da pastalar arasında dolanırken Mutlu Dükkan'ı keşfettim. Sipariş vermeseniz de bakması bile çok keyifli! Blog'un sahibi Zeynep'e bu becerisinden ötürü ne kadar imrendiğimi tarif etmem ise imkansız. Yemek yapmayı pek değil, ama tatlı yapmayı ve insanlara yedirmeyi çok seviyorum. Ne var ki çoğu şeyde olduğu gibi bu da maddi olarak destek istiyor. O yüzden hayallerimdeki pastaları yapabilme imkanım henüz yok. Birgün zengin bir profesör olabilirsem o zaman mutlaka alınacaklar arasında bekliyor pasta malzemelerim de ne yazık ki. Kafayı takmış olduğum şeker hamuru aslında çok pahallı birşey değil, ortalama 15TL civarında ama farklı renklerde olsun, bir güzel kalıplarım olsun diyince işin boyutu değişiyor tabii.



Ah bi de şu pasta yarışması var ki; beni benden aldı götürdü resmen! Favori pastam ise Ankara'dan katılan Güzin hanımın pastası.

20 Ekim 2009 Salı

ÜDS Açıklandı!

İnsan kendini bilir de bu kadar kesin ve net mi bilir yahu?! ÜDS sonrası cevpları kontrol edince 68 doğru bulmuştum, 100 üzerinden 85'e denk geliyor. Aha da işte kanıtı:




















Bugün de sonuçlara baktık internetten:



















Noktası virgülüne tam tahmin!
Sevdicek de çok güzel bir performans sergiledi ama açıklamak bana düşmez; ben ancak çok sevindim, çok çok sevindim ikimiz adına da.
E darısı ALES'e artık!

PS: Siz de kendi ÜDS'nizi kontrol etmek isterseniz, burdan buyrun efenim.