14 Ocak 2011 Cuma

18

18 yaşındaki insan kanunların önünde artık reşittir. Yani yaptığı her hareketin sorumluluğunu taşıyacak bilinçte bir bireydir. Bu durum beraberinde neler getirir bakalım:

18 yaşındaki insan evlenebilir. Yani hayatının geri kalanını ailesinden olmayan birisi ile geçirmeye karar verebilir. Bir yuva kurabilir ve bu yuvanın sorumluluğunu üstlenebilir. Bu ne demek, biraz daha yakından bakalım. Ailesinin geçimini sağlamak zorundadır 18 yaşındaki birey. Yani çalışmak zorundadır. Çalışmak, ya birisinin emri altında ya da kendi işini kurarak. Birisinin emri altında, yani işçi olarak, yani işverenine karşı sorumluluk üstlenerek, üstlendiği sorumluluğu yerine getirip para kazanarak çalışmak. Kendi işinde, yani işveren olarak, kendi ailesinin yanısıra bir de çalışanına karşı sorumluluk alarak, kendisine verilen iş gücünün karşılığını maddi olarak ödeyerek. Yani evlendiği insanı yüz üstü bırakmaz, işçisine/işverenine dolandırıcılık yapmaz.

18 yaşında evli bir insan çocuk sahibi olabilir. Yani, kendi gelişimini tamamlamış olmasının yanı sıra bu dünyaya yeni bir canlı daha getirip onun da gelişiminin sorumluluğunu üstlenebilir.
(Aslında bunları yapmak için 18 yaşa bile gerek yoktur, ailenin izniyle 16 yaşındaki birisi evlenebilir, çocuk sahibi olabilir. Yaş: 16!) Yani bu insan dünyaya getirdiği çocuğu aç bırakmaz, eğitimsiz bırakmaz, sömürmez, ona zarar vermez.

18 yaşındaki birisi yaptığı hataların sorumluluğunu yetişkin bir birey olarak üstlenir aksi halde cezai yaptırımlara tabi tutulur. Yani hırsızlık yaparsa, adam yaralarsa, adam öldürürse vs., çocuk ıslah evine değil hapishaneye gönderilir, ve belki de ölüm cezasına çarptırılabilir. Yani bu insan başkalarına hakaret etmez, önüne geleni dövmez, hırsızlık yapmaz, çocuk kaçırmaz, şantaj yapmaz, adam öldürmez.

18 yaşındaki birisi silah ruhsatı edinebilir. Bu ne demektir? Bu yaşı doldurmuş birey, silahını doğru zaman ve doğru amaçlarda kullanmasını bilecek zihinsel yeterlilikte birisidir. Yani bu insan eline tabancayı alıp kafasına göre sağa sola kurşun saçmaz.
 
18 yaşındaki birey oy kullanabilir. Böylece yerel ve idari seçimlerde söz hakkına sahiptir, ülkeyi yönetmeye muktedir kişilerin tayini yapabilecek erişkinliğe sahiptir. Yani bu insan ülkeyi kötü emellerine alet edecek insanlara oy vermez.

İlginçtir ki ülkemizde, 18 yaşında evlenebilen, ailesinin sorumluluğunu üstlenebilen, çocuk sahibi olabilen, oy kullanabilen, silah alabilen, sorumsuz davranışları karşısında cezalandırılabilen ve hatta belki de öldürülebilen bu insan, neyi ne kadar yiyip içeceğine karar verecek olgunlukta değildir.
Ve benim de bunu anlamam mümkün değildir!

Ama yazı böyle bitemez, pardon! Aslında şöyle bitmeliydi yazı:

İşte tam da bu yüzden devlet büyüklerimiz 24 yaş ve altındaki bireylerin alkole yakınlaşmasından korkarak gerekli önemleri uygulamaya koymaya çalışmaktalar. Umuyorum ki  24 yaş altındaki insanların mide sağlığı açısından kola tüketimleri, kulak sağlığı açısından kulaklıklarındaki max. ses seviyesi, boğaz sağlığı açısından dondurma soğukluğu ve dil sağlığı açısından çay kahve sıcaklıkları da yakın zamanda kontrol altına alınacak ve gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

1 yorum:

  1. Böyle oluyor bu işler. Cahil ebeveynler gibi işine geldi mi eşek kadar oldun işlerine gelmiyorsa sen karışma bacak kadar boyunla.. Ama işte bunu yapan ülke yönetimi olunca insan ne diyeceğini bilemiyor tabii. Gerçi biliyoruz diyoruz ama anca hakaret edeni görüyorlar.

    YanıtlaSil

İki kelam etmeden gittiğinde üzülüyorum ben.